Tab Menu

Followers

Wednesday, September 28, 2011

Hanya Padamu - Bab 1

HANYA PADAMU…

BAGASI itu ditarik dengan penuh payah. Dia sebenarnya tidak rela berpisah dengan abah. Dia lebih rela mengikut langkah abah di mana jua abah berada. Dia tidak kisah dengan kemiskinan hidup mereka. Namun segalanya telah berubah dengan kemunculan lelaki itu. Lelaki itu menawarkan pertolongan untuk melangsaikan segala hutang piutang abah. Syarat pertukarannya adalah dia! Dia perlu tinggal bersama dengan lelaki yang tidak dikenali itu.

            Mengapa abah merelakan permergian dia? Abah langsung tidak memikirkan hati dan perasaannya. Hatinya hiba. Dia seperti mahu menangis setelah kakinya memijak ke dalam vila mewah umpama istana itu. Wajah-wajah mereka yang menyambutnya itu dipandang sepi. Dari muka pintu vila itu dia melihat seorang lelaki yang segak berkot serba hitam sedang duduk membelakanginya itu sedang khusyuk membaca suratkhabar di tangannya. Mira Ezuryn yakin lelaki itu adalah tuan yang empunya vila ini. Lelaki yang mengheret dia sebagai ‘banduan’.

            Cerita dongeng Mira Ezuryn bermula di sini…

MUKA Mira Ezuryn melekap pada cermin kaca kedai yang menjual barangan perhiasan itu. Dia cukup berkenan dengan kotak muzik berbentuk Kristal yang dipamerkan itu. Cantik! Mira Ezuryn mengeluarkan dompet duit dari beg sandangnya. Mukanya mencuka dengan riak hampa. Dia hanya mempunyai wang sebanyak lima puluh ringgit Malaysia sahaja. Wang yang diperolehi dari hasil membantu cuci kereta bersama Amel tadi. Duitlah untuk perbelanjaan barang dapur di rumah setinggan itu nanti. Beras sudah habis. Gula dan garam sudah habis. Minyak masak pun sudah habis. Dia dan abah sudah satu bulan makan Maggi untuk mengisi perut.

            Mira Ezuryn membuka langkah lemah. Apalah nasib hidupnya ini. Kalau dahulu dia boleh memiliki segala-gala namun tidak lagi pada waktu ini. Dia baru mengerti rasanya hidup dalam kemiskinan. Dia baru mengerti apa itu yang dikatakan ‘ikat perut”? Dia amhu mengerti apa itu ‘berjimat-cermat’? Jika sebelum ini dia mentertawakan teman-teman yang sanggup menyimpan wang siling di dalam tabung. Wang sepuluh sen masih dikejar bila jatuh ke lantai. 

Manusia mudah lupa apabila mengecapi kesenangan hidup. Allah itu maha kaya. Sekelip mata saja segala kemewahan yang dia miliki ditarik semula. Syarikat diterajui oleh abah mengalami kerugian teruk dalam satu projek yang menelan belanja ratusan juta ringgit. Abah diisytiharkan muflis dengan tanggungan beban hutang. Rumah dan kereta ditarik. Ibu pula melarikan diri berkahwin dengan lelaki lain. Abah terkapa-kapai ditinggalkan sendirian hanya dia yang setia menemani di sisi abah.

“Maafkan abah, Mira.” Abah memeluknya erat ketika itu.

        Mira Ezuryn menarik nafas panjang. Dia akan berusaha keras membantu abah melangsaikan hutang-hutang itu semua. Dia mahu mengadaikan rantai dilehernya namun ditegah keras oleh abah. Kata abah itu adalah kenangan abah buat ibu. Sayu hati Mira Ezuryn. Abah begitu setia dengan ibu sedang ibu berpaling kasih.

            Setiap langkahnya diperhatikan oleh sepasang mata tidak dikenali. Mata itu menyorot ke arah kedai barangan perhiasan itu. Bibirnya mengeluh kecil.

“KALAU kau bersetuju dengan syarat yang diberikan maka aku tidak akan membawa kes ini ke mahkamah. Aku juga akan melangsaikan hutang-hutang kau..” Suara lelaki yang sedang membelakangi Arshad itu. Wajahnya tidak dapat dikenal pasti oleh Arshad kerana bilik pejabat itu agak suram dan gelap sedikit.

            “Apa jaminan kau?” Gumam Arshad. Perlukah dia mempercayai lelaki ini dengan menyerahkan satu-satunya harta yang dia miliki.

            Lelaki itu ketawa. Tawanya membuatkan Arshad kecut perut. 

            “Aku bagi masa kau untuk memikirkannya. Ingat aku saja yang boleh menolong kau. Kau boleh dipenjarakan jika tidak menyelesaikan hutang kau dan anak kau akan merempat sendirian di luar sana itu.” Setiap patah yang keluar dari bicara lelaki itu berbaur ugutan.

            Arshad terdiam. Kalau dia dipenjarakan siapa yang mahu menjaga anak gadisnya itu. Tiada sesiapa yang dia percayai lagi selain diri sendiri dan anaknya Mira Ezuryn. Dia jadi begini kerana telalu mempercayai orang itu. Akibatnya dia merempat!

            Lelaki itu masih membelakangi dia. Arshad yakin lelaki bukan lelaki yang berusia jika diperhatikan dari susuk tubuhnya yang tegap itu. Mungkin usianya dalam anggaran pertengahan 30-an atau awal 30-an.

            “Aku akan fikirkan.” Arshad tidak dapat memberikan kata putus.

“AYAH mahu air.” Ujar Mira Ezuryn sebaik melihat abah duduk di atas kerusi rotan buruk itu. Arshad menganggukkan kepalanya.

            Mira Ezuryn segera membawa segelas air kosong kepada abahnya. Dia melirik senyuman simpul lalu berlari semula ke dapur. Dia takut nasi yang ditanak itu hangit pula di atas dapur gas itu. Kalau masa senang dulu mereka ada orang gaji. Dia langsung tidak reti melakukan kerja-kerja rumah. Goreng telur pun dia tidak tahu. Serius!

            “Abah nak makan! Mira sediakan untuk abah!” Laung Mira Ezuryn dari dapur. 

            Abah tidak menyahut menyebabkan dia berjalan semula ke ruang tamu. Wajah muram abah ditatap. Apa yang tidak kena pada abah. Abah dibuli lagi dengan pengurus di tapak projek abah bekerja ke? Mira Ezuryn menggarukan kepala. Abah seperti sedang termenung panjang.

            “Abah…abang tidak apa-apa?” Mira Ezuryn menggoncang lembut kedua bahu abahnya.

            “Hah?” Arshad tersentak setelah bahunya digoncang lembut oleh anaknya.

            “Abah angan siapa ni?” soal Mira Ezuryn sambil bercekak pinggang.

            Arshad tersenyum merenung anak gadisnya. Dia sangat sayangkan Mira Ezuryn. Anak itu yang sudi menemani dia hingga saat ini namun anak ini jua yang lelaki itu mahukan. Arshad perlu membuat pilihan demi masa depan Mira Ezuryn. Dia mahukan yang terbaik buat anaknya.

            “Abah sayangkan Mira. Kalau satu masa nanti kita berpisah abah nak Mira jaga diri Mira baik-baik. Abah nak Mira tahu yang abah inginkan yang terbaik buat Mira.” Arshad mengusap-usap rambut anak gadisnya itu. Mira Ezuryn sudah besar panjang. Dia yakin anak gadisnya itu pandai membawa diri. 

            “Mira pun sayangkan abah. Abah…Mira dah lapar. Kita sambung drama anak dan abah esok-esok sajalah. Mira hidangkan makanan.” Mira Ezuryn memuncungkan bibirnya. “Satu lagi, Mira tidak akan berpisah dengan abah. Mira nak jaga abah.”

            Arshad menganggukan kepalanya. Mira Ezuryn tersengih. Dia membentangkan lapisan-lapisan suratkhabar itu di atas lantai. Mira Ezuryn sudah pandai memasak sekarang. Tiada lagi sayur yang masin, nasi dan ikan yang hangit. Masakan Mira Ezuryn juga semakin sedap. Baguslah anak gadisnya itu sudah pandai berdikari. Mira Ezuryn bukan lagi gadis ego seperti dulu. Ada hikmah disebalik yang berlaku. Dia senang melihat perubahan pada Mira Ezuryn.

            “Bagaimana dengan kerja part-time Mira?” Arshad cuba menyoal selidik aktiviti harian anak gadisnya itu seperti biasa. 

            “Okay. Seronok bekerja dengan Amel dan Jet. Mereka banyak membantu Mira.” Wajah ceria Mira Ezuryn menyenangkan hati Arshad. 

            “Abah minta maaf sebab sudah susahkan Mira. Mira terpaksa bekerja dan behenti belajar. Abah rasa bersalah pada Mira.” Sayu bunyinya. 

            “Abah…Mira rasa ini pengajaran untuk Mira yang sebelum suka enjoy dan buta dengan wang ringgit. Mira bahagia hidup begini dengan abah. Mira baru tahu kesusahan mencari duit untuk sesuap nasi.” 

            Arshad tersenyum.

MIRA Ezuryn menarik selimut yang sudah bertampal dengan kain perca itu hingga ke paras pinggang. Mira Ezuryn bersandar pada dinding. Dia menarik sebuah buku dari longgokkan kain bajunya itu. Buku Harry Potter hasil karya dari JK Rowling itu adalah pemberian dari Amel sempena hari lahirnya beberapa hari yang lalu. 

            Sejak behenti dari kolej, dia ke hulur ke hilirkan mencari pelbagai jenis pekerjaan.
Dia bukan sahaja bekerja sebagai pencuci pinggan-mangkuk di kedai makan malah dia mengambil upah untuk membantu Amel mencuci kereta. Kerja yang tidak tetap adakalanya mengundang rasa gundah di hatinya. Dia harus membantu meringankan beban abah yang saban hari memerah tenaga di tapak pembinaan itu untuk membayar hutang.

            Esok dia akan cuba meminta pekerjaan sebagai tukang cuci di sebuah syarikat besar dalam kota metropolitan ini. Pekerjaan itu dicarikan oleh Amel dan Jet. Gaji yang ditawarkan boleh tahan. Tukang cuci pejabat sahaja boleh menerima wang gaji sebanyak tujuh ratus ringgit Malaysia. Tawaran yang cukup menarik buat Mira Ezuryn.

           

3 comments: