Tab Menu

Followers

Tuesday, June 21, 2011

Satukan Cinta Kita - Prolog


APAKAH ini kesudahan cinta kita Keyrill? Apakah ini yang kau pintakan dariku. Kau pintakan perpisahan setelah cinta kita sedang hangat membara. Mengapa terus-terusan kau menyiksa jiwa dan ragaku? Mengapa kau perlu hadir setelah hampir cinta ini padam untukmu. Mengapa Keyrill? Mengapa engkau tidak terus lenyap dari dunia ini? MENGAPA? Firdayu merintih sendiri. Air mata luruh membasahi kedua-dua pipi gebunya. Mata Firdayu tidak lari merenung lelaki tampan bermata hazel di hadapannya itu.

            “Apakah kita saling mengenali Cik Firdayu?” Soal Khilfi lembut. Firdayu bagaikan terkena kejutan elektrik. Masakan Keyrill tidak mengenali dirinya ini. 

            Mata mereka bertaut. Ada satu perasaan aneh bergentar di hati Khilfi. Apakah wanita ini ada di dalam kenangannya yang hilang. Raut wajahnya, senyumannya dan lirikkan matanya seperti wanita di dalam mimpinya itu. Khilfi mula merasa kesakitan pada bahagian kecederaan di otaknya dulu.

            Keyrill…mengapa wanita ini memanggil dia Keyrill? Siapa Keyrill? Adakah lelaki bernama Keyrill punya wajah seraut dengan wajah dia?

            Firdayu merapati Khilfi. Dia sentuh wajah yang dirinduinya itu. Wajah yang membuatkan hati Firdayu nanar saban waktu. 

            Tidak mungkin Keyrill tidak mengenali. Adakah lelaki ini pelanduk dua serup? Namun.... segala tindak tanduknya amat menyerupai Keyrill. Apa yang aku tidak tahu? Apa yang berlaku pada Keyrill hingga dia tidak mengenali aku!

            “Maaf!” Doktor Shaza muncul di antara mereka. Dia kerling Firdayu tajam. Bagaimana ini boleh terjadi. Dia sedaya upaya tidak mahu mempertemukan Firdayu dengan Khilfi. Dia tidak mahu Khilfi mengingati kisah silam bersama wanita ular ini atau dengan sesiapa pun! Khilfi hanya perlu ada dia seorang.

            “Siapa pula you ini?” Firdayu merenung Doktor Shaza dengan penuh tanda tanya.

            “You tidak perlu tahu siapa I. Apa yang penting you jangan dekati adik I ini! Dia sakit!” Doktor Shaza seakan memberikan amaran kepada Firdayu. Lantas dia menarik tangan Khilfi. 

            Tergesa-gesa Khilfi mengikut langkah kakaknya itu. Namun dia sempat memalingkan wajahnya ke arah Firdayu sebelum hilang di khalyak ramai.

            Firdayu mengerutkan dahi. Hatinya dilanda seribu persoalan. Adik? Setahunya Keyrill tidak punya seorang kakak tetapi hanya ada adik bernama Aliyah. Hati Firdayu sayu apabila dia mengingati Aliyah. 

            “Yue!” Ada suara menegurnya dia di belakang. Firdayu berpaling. Bibirnya mengulum senyuman hambar. 

            “Ruzair…”

9 comments:

 1. alahaii...nni buat tak sabar...bila mau masuk pasaran ye...

  ReplyDelete
 2. CikMot...pembaca pertama bagi komen ni :H: Hehehehe...baru ditulis.....tgklah respon pembaca nanti heehehehe

  ReplyDelete
 3. alah Kid hilang ingatan ke..
  kesian kat Firdayu..
  apa akan jadi dengan rumahtangga mereka

  ReplyDelete
 4. cm mne bleh jd cm nie plak.....novel ari 2 cm dh hbs...rpenyer ad konplik ag....x sbr tgu novel kuar...

  ReplyDelete
 5. Hehehhee...kena aturkan sambungan degnan klise sikit...:H:

  ReplyDelete
 6. wah.nie yg buat lagi tak sabar nak tau nie...

  ReplyDelete
 7. ini rupa nya smbugan 566hari mencari cinta...kid xingat d ke..cian kat firdayu..

  ReplyDelete
 8. kak ilya...satukan cinta nie sambungan 566 hari mencari cinta ke?
  Kesian kt Kid & FIrdayu...

  ReplyDelete