Tab Menu

Followers

Thursday, January 17, 2013

Tutorial Ringkas Edit Gambar

1. Gambar Illustrasi yang akak ambil di google


2. Gambar betul (Hijab) akak ambil di google


 3.Buka Photoshop -----> ambil CROP TOOL ----> Cut hanya di bahagian mukanya sahaja ya. Tarik pic yg sudah di crop tu ke gambar betul di atas ni ya. (Peringatan... pastikan gambar betul ni dalam saiz yang besar baru nampak hasil kecomelannya)


4. Di sinilah peranan anda dalam proses edit-mengedit wajahnya agar tampak sekata dengan wajah asal tersebut. Ikut pada kreaviti masing-masing.

5. Selalu bukan kena pada wajah asal gambar...akak gunakan BRUSH  untuk litupi sedikit pada wajah. Warna BRUSH mestilah hitam. Boleh lihat kelainannya pada wajahnya...^^



6. Akak juga gunakan ERASER TOOL untuk memadam rambut-rambut dan sisa-sia lebihan pada wajah illustrasi tersebut.

7. Kalau nak bagi wajah sama dengan warna kulit gambar asal klik ----> IMAGE -----> ADJUSMENTS --------> HUE/SATURATION

8. Bila wajah illustrasi sudah kena pada wajah tersebut, akak akan cantumkan semua gambar klik -----> MERGE LAYER.

9. Lepas tu akak tekan FILTER  dan klik ARTISTIC ----->FILM GRAIN atau POSTER EDGES kat sini mainkan sendiri kreativiti utk menambahkan tarikan pada gambar editing anda


10. Hasilnya...^^ (Bukan terer sangat hanya belajar sendiri buat editing ni)

Sori...akak bukan pandai sangat nak buat tutorial ni.

15 comments:

  1. Tq kak ilya.... Ade jer photoshop...xpandai guna hehe.... Nnt nk try wat aymannn versi amy kahkahkah

    ReplyDelete
  2. Pastoh kak bibir edit ke ?
    Jadi lain macam toh ?

    ReplyDelete
  3. Salam kak, dah cari gambar macam kat atas tu tapi tak jumpa2.. kluar gmbar mengarut adelah :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam...jika gambar perempuan bertudung taip hijab girl/hijab fesyen/tudung

      jika gamabr llustrasi taip beautiful chinese painting

      Delete
  4. thanks ilya...satu ilmu baru...insyaallah akan dicuba nanti...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. sama je taip handsome men chinese painting...

      Delete
  6. wah.. tq kak Ilya sudi kongsi tuto ni. sy memang nak sangat belajar. dan dah pun dapat. balik ni nak cubalah. mekaseh :D

    ReplyDelete
  7. akk mcm mna nak tarik gambar yang dah crop tu msuk kt image yg penuh? ada icon insert ke kak?

    ReplyDelete
  8. akak , boleh tolong ajar x satu persatu , x bape pandai laa kak , arap sgt , :(

    ReplyDelete